News Η κινηματογραφική ιστορία της πόλης σε μία εφαρμογή!

3 Νοεμβρίου 2015 |

0

Η κινηματογραφική ιστορία της πόλης σε μία εφαρμογή!

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα κακόβουλο δείγμα Αθηναϊκού χιούμορ. Αυτή τη φορά είναι αλήθεια. Τα κόμματα εναλλάχθηκαν στην εξουσία επί σειρά ετών δίχως ποτέ να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού της συμπρωτεύουσας. Η λύση όμως ήρθε τελικά από αλλού. Habemus μετρό!

cinemetro3 (Αντιγραφή)

Δυστυχώς, ο μη έχων Ι.Χ. Θεσσαλονικιός θα συνεχίσει να μετακινείται με το λεωφορείο βλαστημώντας την τύχη του για την κίνηση στης Όλγας και στην Εγνατία. Εδώ και λίγες μέρες όμως, μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ., αφουγκραζόμενη την ερωτική σχέση της πόλης με την ιστορία της και δη την κινηματογραφική,  δημιούργησε μια εφαρμογή η οποία μπορεί να κάνει τη διαδρομή πολύ πιο ευχάριστη. Πρόκειται για το Σινέ Μετρό Θεσσαλονίκης (CineMetro), ένα ιδιαίτερα εύχρηστο application για κινητά και tablet, το οποίο φιλοδοξεί να κατατοπίσει το χρήστη σχετικά με την σπουδαία κινηματογραφική ιστορία της πόλης μέσω μια καινοτόμας ξενάγησης στους χώρους όπου αυτή γράφτηκε, ενώ οι στάσεις του βρίσκονται τόσο σε πασίγνωστα μνημεία της πόλης όσο και σε αίθουσες που προσέφεραν απλόχερα την κινηματογραφική τους θαλπωρή στο παρελθόν.

Το μετρό της σινεφιλικής αναπόλησης διαθέτει τρεις γραμμές:

cinemetro2

Η πρώτη γραμμή, με θέμα «Τα σινεμά της Θεσσαλονίκης», ταξιδεύει τους χρήστες στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, παλιές και νέες, ιχνηλατώντας την ιστορική τους διαδρομή πάνω στο χάρτη της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη γραμμή, με θέμα τη «Θεσσαλονίκη μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο», αφορά σε κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν, στο σύνολό τους ή μέρος τους στη Θεσσαλονίκη, συστήνοντας στο κοινό κινηματογραφικές στιγμές και δημιουργούς που συνδέθηκαν με την πόλη.

Η τρίτη γραμμή αφορά την ιστορία του πιο μακροβιότερου κινηματογραφικού θεσμού της πόλης, ανιχνεύοντας την καταλυτική παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Πρόκειται φυσικά για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σε λίγες μέρες θα πρωταγωνιστήσει στη ζωή της πόλης για πεντηκοστή έκτη φορά.

Οι φοιτητές Γιώργος Χαριστός, Βιβή Βαενά, Έφη Καλτιριμίδου, Κική Πανισκάκη, Χρήστο-Παναγιώτη Παπάζογλου και Χαρίκλεια Συρτάρη, που έδρασαν υπό την εποπτεία της  καθηγήτριας Αθηνάς Βακάλη, εργάστηκαν εθελοντικά και για αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ συνεργάστηκαν με την ιστορικό κινηματογράφου Δρ. Αγγελική Μυλωνάκη και τον δημοσιογράφο και κριτικό Γιάννη Γκροσδάνη, γνωστοί αμφότεροι για την αγάπη τους για την κινηματογραφική Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή διατίθεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και απευθύνεται εξίσου στους κατοίκους της Νύφης του Θερμαϊκού όσο και στους επισκέπτες αυτής.

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης και συγκινητικής ιδέας και του κόπου που κατέβαλαν οι δημιουργοί της, με αποκλειστικό κίνητρο την αγάπη για την πόλη και τον κινηματογράφο. Ως σινεφίλ αλλά πρωτίστως ως πολίτες, τους οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη που δε μας αφήνουν να λησμονήσουμε την καλλιτεχνική ιστορία της πόλης μας, καθώς σε σκοτεινές στιγμές όπως αυτή, η ιστορική παιδεία είναι ίσως το μόνο που μπορεί να κρατήσει το σεβασμό για την Τέχνη ζωντανό.

cinemetro4




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑