Interviews Carnivore – Interview

25 Ιανουαρίου 2014 |

0

Carnivore – Interview

Όσο περνάει ο καιρός, το ελληνικό σινεμά θα βαδίζει σε ολοένα πιο δύσβατα και ψαγμένα μονοπάτια. Ενίοτε, και σε πιο αιματηρά… Το cinedogs.gr συνάντησε τον Δημήτρη Βαβάτση, την Ιωάννα Πετειναράκη και την Αγγελική Αγγελίδου ή για να το θέσουμε αλλιώς, τον σκηνοθέτη και τις παραγωγούς του «Carnivore». Τι εστί «Carnivore»; Μία σπλάτερ ιστορία εκδίκησης που μπαίνει σιγά σιγά στη διαδικασία υλοποίησης, στην οποία μάλιστα μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς!

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαβάτσης

Σενάριο: Άρης Δεληγιαννίδης

Παραγωγή: Ιωάννα Πετειναράκη, Αγγελική Αγγελίδου

– Θα ξεκινήσουμε με τον σκηνοθέτη της ταινίας. Δημήτρη, μίλησε μας αρχικά για το σκηνοθετικό σου παρελθόν.

– Έχω σκηνοθετήσει άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους που εντάσσονται στο συγκεκριμένο είδος, με τους τίτλους «Bloody Lady» και «Ευλάβεια». Η δεύτερη έχει μάλιστα λάβει βραβεία σκηνογραφίας και ενδυματολογίας στο 3ο Athens Digital Festival, ενώ προβλήθηκε και στις 19ες Νύχτες Πρεμιέρας. Παράλληλα, έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα πολλών φεστιβάλ ταινιών τρόμου στο εξωτερικό, όπως το Zed Fest του North Hollywood (όπου έλαβε και τιμητική μνεία), καθώς και το Rojo Sangre. Το Rojo Sangre είναι διεξάγεται στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και η «Ευλάβεια» βρέθηκε μεταξύ των δέκα ευρωπαϊκών ταινιών που επελέγησαν για το φεστιβάλ. Η επιλογή της ταινίας στο διαγωνιστικό εξειδικευμένων φεστιβάλ τρόμου είναι πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μου, διότι είναι σημαντικό για μία ελληνική ταινία του είδους να βρίσκει ισότιμη θέση όταν ανταγωνίζεται αντίστοιχες ταινίες από χώρες όπου το συγκεκριμένο είδος θεωρείται κάτι διαδομένο και πλήρως αποδεκτό. Σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες μου, θεωρώ πως το «Carnivore» πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω, καθώς είναι πιο ολοκληρωμένο τόσο από άποψη δομής όσο και άποψη σεναρίου και ανάπτυξης χαρακτήρων.

– Μιας που το ανέφερες, το σπλάτερ έχει κάποιο παρελθόν στο ελληνικό σινεμά; Η πρόσφατη ταινία «Το κακό» βοήθησε καθόλου στην αποδοχή του από το ευρύτερο κοινό;

– Στην Ελλάδα, η ιστορία του είδους είναι σχεδόν μηδενική. Κάποιες παλιές ταινίες που ανήκουν γενικά στο είδος του φανταστικού, καθώς και κάποια αστυνομικά θρίλερ, μπορούν ίσως να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο προπομποί, αλλά στην ουσία τα κοινά στοιχεία εξαντλούνται στην απεικόνιση κάποιων πιο αιματηρών σκηνών. Από εκεί και έπειτα, όντως η ταινία «Το κακό» βοήθησε τον κόσμο να εξοικειωθεί λίγο περισσότερο με το είδος ή τουλάχιστον να αποκτήσει μία πρώτη επαφή. Θεωρώ πως το sequel δεν κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, αλλά ας κρατήσουμε το θετικό της υπόθεσης, το ότι υπήρξε μία πρώτη απόπειρα ελληνικού σπλάτερ. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, πρόκειται για ένα παραγκωνισμένο και περιθωριοποιημένο είδος, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει και η υποτίμησή του από μερίδα του κριτικού λόγου. Αν κρίνουμε πάντως βάσει των ενοικιάσεων των ταινιών του είδους, πιστεύω πως υπάρχει κοινό που είναι έτοιμο να το αγκαλιάσει. Όσο για τη δική μας ταινία, εικάζω πως θα προσεγγίσει κυρίως τους λάτρεις του είδους, χωρίς όμως να αποκλείει το λιγότερο υποψιασμένο κοινό.

– Ποιες είναι οι βασικότερες επιρροές σου, ποιους σκηνοθέτες θαυμάζεις;

– Αντλώ τις κυριότερες επιρροές μου από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και ιδίως από τους Ιταλούς σκηνοθέτες που ειδικεύτηκαν στο συγκεκριμένο είδος. Αν έπρεπε να ονοματίσω κάποιους, αυτοί θα ήταν οι Μάριο Μπάβα, Λούτσιο Φούλτσι και Ντάριο Αρτζέντο. Δύο είναι τα βασικά γνωρίσματα που με γοητεύουν στο συγκεκριμένο σκηνοθετικό ρεύμα. Αρχικά, η γέννηση και η διαδικασία εξέλιξής του, το γεγονός δηλαδή πως ξεκίνησε ως μία καθαρά underground τάση, η οποία αφομοίωνε σταδιακά όλο και περισσότερα στοιχεία και μέσω αλληλεπιδράσεων και μιμητισμού, κατέληξε να λάβει μία ολοκληρωμένη μορφή. Δεύτερον, το γεγονός πως, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους Αμερικάνους σκηνοθέτες του είδους, οι ευρωπαϊκές ταινίες είχαν πολύ περισσότερα χρώματα και πολύ πιο τολμηρούς φωτισμούς, όπως πχ έντονες αποχρώσεις του κόκκινου.

– Καλωσορίζουμε στην κουβέντα μας την Ιωάννα και την Αγγελική, τις παραγωγούς της ταινίας. Θα θέλαμε αρχικά δύο λόγια για τη διαδικασία του crowdfunding,

 – Είναι μάλλον αυτονόητο πως σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η εύρεση χρηματοδότησης για το γύρισμα ταινιών, είτε από κρατικές είτε από ιδιωτικές πηγές, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μέσω της μεθόδου του crowd-funding, οι συντελεστές μιας ταινίας δίνουν την ευκαιρία στο ίδιο το επίδοξο κοινό της να συνεισφέρει στη δημιουργία της. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, όσον αφορά το crowd-funding πάντως, έγκειται στην έλλειψη εξοικείωσης του κόσμου με αυτές τις πρακτικές. Ενώ δηλαδή σε θεωρητικό και αρχικό επίπεδο πολλοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον, τους ηχεί παράξενα το ότι η βοήθεια τους μπορεί να είναι ακόμη και ένα πολύ χαμηλό ποσό, ακόμη κι ένα μόνο ευρώ. Καταλήγουν λοιπόν, να νιώθουν πως είναι άσκοπη η όλη διαδικασία και εν τέλει δεν συνδράμουν, ακριβώς επειδή δεν κατανοούν πως ακόμη και μία πολύ μικρή συνεισφορά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

 – Δώστε μας κάποιες λεπτομέρειες για το crowdfunding της ταινίας σας, όσο και για τα επόμενα βήματά σας.

 – Η καμπάνια μας για το «Carnivore» ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου στην πλατφόρμα του indiegogo και πρόκειται να διαρκέσει 60 ημέρες. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε το ποσό των 1.500 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τα λειτουργικά έξοδα της ταινίας, όπως τις μεταφορές, τον εξοπλισμό κτλ. Υπενθυμίζουμε πως ο καθείς μπορεί να συνεισφέρει με οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί, ακόμη και με ένα ευρώ. Υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε γυρίσματα περίπου στα μέσα του Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν 10 μέρες. Όταν η ταινία ολοκληρωθεί, σκοπεύουμε φυσικά να την στείλουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα φεστιβάλ, ιδίως του εξωτερικού. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετέχουν στην ταινία για την ανιδιοτελή τους προσφορά και δέσμευση, διότι είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει κανείς τον χρόνο του δίχως κάποια χρηματική αμοιβή.

Το link της καμπάνιας στο indiegogo: http://www.indiegogo.com/projects/support-carnivore-a-greek-splatter-film

Το link της σελίδας της ταινίας στο facebook: https://www.facebook.com/carnivoreshort?fref=ts

Ευχόμαστε καλή τύχη στα παιδιά στην προσπάθειά τους και μην ξεχνάτε, keep calm and support Greek splatter!
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑