Θερινό σινεμά στην Κάζα Μπιάνκα

Από τις 24 ως τις 27 Ιουλίου, ο προαύλιος χώρος της βίλας Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180), στη Θεσσαλονίκη, μετατρέπηκε σε θερινό σινεμά. Για να γίνει πραγματικότητα το όμορφο αυτό event, συνεργάστηκαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ομάδα «Ατελιέ 3-103«, το Thessaloniki International Short Film Festival και η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν το εξαιρετικό «Caravaggio» του Ντέρεκ Τζάρμαν, το ντοκιμαντέρ «Λουόμενοι» της Εύας Στεφανή, καθώς και επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί στο TISFF (Thessaloniki International Short Film Festival). Ακολουθεί μίνι συνέντευξη για την εκδήλωση της Λένας Αθανασοπούλου.

– Θα θέλαμε αρχικά δυο λόγια για το «Ατελιέ 3-103». Το ιστορικό του, την ταυτότητα και τους στόχους του.

– Το «Ατελιέ 3-103» είναι μια ομάδα πολύπειρων καλλιτεχνών, επαγγελματιών και φιλότεχνων, που υποστηρίζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και εκπαίδευση κάθε είδους σε καιρούς κρίσης. Ενισχύει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και (συν)εργάζεται για την προώθηση της οικείωσης του καλλιτεχνικού έργου.

 

– Πώς προέκυψε αυτή η όμορφη πρωτοβουλία με το θερινό σινεμά στο προαύλιο της Κάζα Μπιάνκα;

– Το θερινό σινεμά στην Κάζα Μπιάνκα ήταν ενα κάλεσμα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στους κήπους της Κάζα Μπιάνκα, με στόχο την ελεύθερη είσοδο του κοινού στο μοναδικό αυτό οίκημα, το οποίο έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία της καθημερινής ζωής στην πόλη. Σε εποχές, όπου τα σημεία συγκέντρωσης στον δημόσιο χώρο επαναπροσδιορίζονται ή ακόμη και θεωρούνται ύποπτα,  πιστεύουμε στην ελεύθερη σκέψη, τον διάλογο και τη συνεύρεση με κοινό σημείο αναφοράς την 7η τέχνη.

 

– Η επιλογή των ταινιών έγινε με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια;

– Η επιλογή των ταινιών έγινε με στόχο να συνδέσει το συμβάν αυτό με τα εικαστικά («Καραβάτζο»), την εποχή του χρόνου και την έννοια του χρόνου («Οι λουόμενοι»)  και την ανάγκη στον καλλιτεχνικό χώρο για καινοτόμες ιδέες, και σκέψη προοδευτική και πρωτοποριακή (φεστιβάλ μικρού μήκους, επιλογή ταινιών). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μέσα στους κήπους της Κάζα Μπιάνκα, προσπαθήσαμε να συνδέσουμε το παρελθόν, την ιστορία και το παρόν με φόντο τον μαγικό αυτό κόσμο του σινεμά.

– Ποια ήταν η υποδοχή του κόσμου στο εγχείρημα; Έχετε μείνει ικανοποιημένοι;

– Είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι επισκέφτηκε τους κήπους κόσμος από διάφορες περιοχές της πόλης και από την γειτονιά. Αυτό το φιλικό κάλεσμα ενθουσίασε τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό που μας ζήτησε να συνεχίσουμε τις προβολές ολόκληρο τον μήνα του Αυγούστου!  Φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι,  πέρασαν την είσοδο της Κάζα Μπιάνκα, εκεί που συναντιέται το παρελθόν με το παρόν, οι γείτονες και τα φώτα της Βασιλίσσης Όλγας. Και τότε  δεν ακούγαμε πια τα αυτοκίνητα, δεν ήμασταν στην πόλη, και περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία την επόμενη βραδιά!

 

 Ολόκληρη η ταινία «Caravaggio» (1986), του Ντέρεκ Τζάρμαν

Το «Λουόμενοι» δεν είναι το μοναδικό αξιόλογο ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, παρακάτω το εξαιρετικό «Αθήναι» (1995)

Από τις μικρές μήκους πο προβλήθηκαν, ξεχώρισε το καταπληκτικό «Next Floor», του Καναδού Ντενί Βιλνέβ, σκηνοθέτη του πρόσφατου «Incendies».

 
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑
  • CineDogs TV

  • Γιώργος Παπαδημητρίου

  • CineDogs Supporters

  • Cinedogs Opinions

    Τα "Παράσιτα" του Μπονγκ Τζουν-χο βγαίνουν στις αίθουσες και εμείς θέλουμε να μάθουμε. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Χρυσός Φοίνικας την τελευταίας 5ετίας;
  • FB Cinedogs

  • Latest