Festivals Φεστιβάλ στη Νάουσα!

23 Οκτωβρίου 2015 |

0

Φεστιβάλ στη Νάουσα!

Γράφουν: Στάθης Κόλιας, Φίλιππος Χατζίκος

Το πιο γλυκό Σαββατοκύριακο του χρόνου για κάθε Θεσσαλονικιό που σέβεται τον εαυτό του βρίσκεται στην αυγή του και ένα υπέροχο φεστιβάλ σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας τον καλεί. Το 12ο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Νάουσας έχει ήδη κάνει την πρεμιέρα του την Τετάρτη και η πανέμορφη «ηρωική πόλη» έχει ντυθεί τα κινηματογραφικά της άμφια υπό τη σκέπη της σαγηνευτικής ομίχλης που την καθιστά ακόμα γοητευτικότερη. Οι κάτοικοι, με προεξάρχουσα τη νεολαία, βρίσκονται στις επάλξεις του φεστιβάλ και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια διοργάνωση που είναι προσιτή και ανθρώπινη, με το κινηματογραφικό περιεχόμενο να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

12179954_1514070012243057_1621595050_n

Οι προερχόμενες από κάθε γωνιά του κόσμου ταινίες διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: Μυθοπλασίας (Fiction), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σπουδαστικές και νεανικές ταινίες δημιουργών που προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEE – South East Europe Talents), Πειραματικές (Experimental), Κινουμένων Σχεδίων (Animation) και ταινίες κινητών τηλεφώνων (Movile), με την τελευταία ιδιαιτέρως πρωτότυπη κατηγορία να προβάλλεται το Σάββατο, 24/10. Το επίπεδο των έργων είναι υψηλότατο, καθώς όλα τα φιλμ είναι εξαιρετικά προσεγμένα, καλοδουλεμένα ή με μια λέξη «επαγγελματικά», ενώ πολύ ευχάριστο κλίμα δημιουργούν οι κατάμεστες αίθουσες και η ευρύτατη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην ομάδα εθελοντών.

social_2

Όσο δύσκολο και αν είναι να ξεχωρίσει κανείς ορισμένες ταινίες από ένα εντυπωσιακό σύνολο που προβλήθηκε την Πέμπτη 22/10, δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στο εντυπωσιακό και ήδη πολυβραβευμένο παγκοσμίως «E-Social» της Ναταλίας Λαμπροπούλου, που πραγματεύεται  μία –όχι και τόσο μακρινή– κοινωνία στην οποία μια εταιρία έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ολογράμματα προσώπων που απεβίωσαν μέσα από τις πληροφορίες που αυτοί μοιράζονταν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης όσο βρίσκονταν εν ζωή. Μια ταινία η οποία πραγματεύεται το ζήτημα της ex machina αντικατάστασης της ανθρώπινης επαφής με την αναπόφευκτη αλλοίωση της ουσίας της. Επιπλέον, το «Videogames» της Αργεντινής Σεσίλια Κανγκ, μία ματιά στην γλυκιά μα συνάμα σκληρή ηλικία των δεκατριών μέσα από τη φιλία δύο κοριτσιών. Ένα φιλμ για τις πρώτες φιλίες, την αβεβαιότητα του ποιος είσαι, για τα πρώτα ερωτικά συναισθήματα, τη ζήλια, και την κόντρα. Παρά τα κάποια σεναριακά κενά, μια ταινία ανάμνηση της εφηβικής φιλίας που χάθηκε που δε θυμάται κανείς γιατί αλλά δεν την ξεχνάει. Πολύ θετική εντύπωση άφησε και το «Private Screening» του Ισπανού Νάτχο Λόπεζ, μια αυτοαναφορική ταινία για το χώρο του κινηματογράφου μέσα από ένα ραντεβού που δεν πήγε πολύ καλά από την οπτική τριών διαφορετικών ατόμων, ιδιαιτέρως απολαυστικό με ρυθμό και νεύρο, ενώ το γέλιο και τη συγκίνηση του κοινού κέρδισε αβίαστα το Γαλλικό «People Are Strange» του Ζυλιέν Αλλάρ, που χρησιμοποιώντας το πάθος ενός νέου που θεωρεί εαυτόν σωσία του Τζιμ Μόρισον για το είδωλό του και ένα έξυπνο σεναριακό εύρημα, μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του και να πιστεύει στις δυνάμεις του.

Καταγραφή

“People Are Strange”

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Παράλληλα με τις προβολές του διαγωνιστικού τμήματος, το Φεστιβάλ Δράμας επιφυλάσσει πολλές όμορφες εκδηλώσεις για κάθε ηλικία με τη συμμετοχή πολλών άλλων φορέων με εκδηλώσεις κινηματογραφικές, φωτογραφικές και όχι μόνο. Αρχικά ξεχωρίζει η ανεξάντλητη δημιουργικότητα της παιδικής και εφηβική ηλικίας. Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας το Σάββατο 18.00 ξεκινάει επίσημα το τμήμα Σχολικών ταινιών με ταινίες από σχολεία της Ημαθίας, με την υποστήριξη των διευθύνσεων της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Αξίζει να γίνετε μέρος της φαντασίας των παιδιών μέσα από μία ταινία.

12178049_1513973585586033_1083210026_n

Ενώ, θα προβληθούν για το κοινό το Σάββατο και την Κυριακή στην αίθουσα 1, οι «Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης», ένας χιουμοριστικός οδηγός για πώς να γίνεις εξαιρετικός κατάσκοπος. Και συνδέοντας το θέατρο με τον κινηματογράφο την Κυριακή 11.00 η ώρα στην αίθουσα 1 μη χάσετε τη θεατρική παράσταση «Ο Ποιητής και ο αέναος κύκλος της ζωής» από τους ΣΧΟΙΝΙ ΚΟΡΔΟΝΙ. Τέλος, αν έχετε παιδί ή αν είστε μικρό παιδί αξίζει να περάσετε από το KIDS CORNER, στο φουαγιέ Βετλανς στο οποίο θα διαδραματίζονται δραστηριότητες και παιχνίδια για τους μικρούς που αγαπούν το σινεμά κάθε ημέρα από τις 18.00 μέχρι τις 21.00.

12170364_1514069962243062_1442689146_n

Περνώντας από την εφηβεία στη φοιτητική ζωή το NIFF κάνει το Σάββατο και την Κυριακή 17.00 με 18.00 στην αίθουσα 1 αφιέρωμα στα 10 χρόνια του τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Τα αφιερώματα βέβαια δεν σταματάνε εκεί, καθώς μαζί με τις προβολές animation ταινιών ο θεατής μπορεί νοητά να ταξιδέψει και στη Σύρο μέσα από το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ ANIMASYROS την Κυριακή στις 19.00 στην αίθουσα 3.

Για τους ονειροπόλους όμως πέρα από την παρακολούθηση ταινιών μικρού μήκους δίνεται και η δυνατότητα δημιουργίας του δικού τους σεναρίου μέσα από το πρόγραμμα «…to be continued…», στο οποίο ο καθένας 11.00 με 21.00 στο press room μπορεί να συμπληρώσει την ιστορία που άρχισαν άλλοι με σκοπό τη δημιουργία ενός ομαδικού σεναρίου!

12179974_1514070082243050_2034675017_n

Το 12ο NIFF δεν θα αφήσει παραπονεμένους και τους λάτρεις ευρύτερα των τεχνών με το διαγωνισμό φωτογραφίας «My Festival» 11.00 με 21.00 στο press room, με εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ψηφιακής φωτογραφίας και με παρουσιάσεις βιβλίων. Τέλος, μέσα σε όλες τις εκδηλώσεις θα άξιζε να παρακολουθήσετε και τα δύο πολύ ενδιαφέροντα masterclasses που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 11.00 η ώρα στην αίθουσα 3 ο Δ. Θεοδωρόπουλος θα κάνει masterclass για τον «ρόλο της πρωτότυπης κινηματογράφησης στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής αφήγησης». Ενώ, την Κυριακή στις 11.00 η ώρα στην ίδια αίθουσα ο Λ. Αναστασοβίτης και η Χ. Τσίτα θα μιλήσουν για το «3D-Booth: Entering the z-world».

Το κυρίως φεστιβάλ λαμβάνει χώρα σε όμορφους και κατάλληλα προετοιμασμένους χώρους που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, όπως το κτίριο ΕΡΙΑ (αίθουσα 1), όπου στην κεντρική του αίθουσα προβάλλονται οι ταινίες Μυθοπλασίας και το κτίριο ΒΕΤΛΑΝΣ (αίθουσα 3), όπου προβάλλονται ταινίες των δημιουργών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE). Η γραφική Νάουσα, με τον κινηματογραφικό αέρα να γεμίζει κάθε γωνιά της, έχει ντυθεί τα φεστιβαλικά της και παρουσιάζεται έτοιμη να προσφέρει μια γλυκιά εμπειρία σε κάθε σινεφίλ που θα επιλέξει να τιμήσει με την παρουσία του τη διοργάνωση.

12182053_1514069978909727_2107825943_n




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑